House To Catch The Sun



Architect:

Melissa Bright

Builder:

Basis Builders

Manufacturer:

Austral Masonry

Products Used:

Architec Honed/Honed Pearl Grey

Building Contractor:

Brad Mogford - Mogford and Glenn Bricklaying

Photography Credits:

Peter Bennetts


On a long, narrow site, a typical response might be to string a series of passage-linked rooms down toward the rear, with setbacks all around. By contrast, this house deploys boundary walls to the southern side and the eastern rear, allowing the new spaces to be pulled apart to a degree that belies the constrained site dimensions and creates a spacious, sunny central courtyard garden shared by all the new rooms.

The planning device that enables such dimensional generosity is a stretched linear kitchen bench and home office that joins dining space to the living room projection. This linking device emphasises length and size, with its continuous stratified block wall treatment and vast throw-openable fenestration. With the glass slid back, the kitchen has the spirit of a verandah space, intimately attached to the garden.

Material surfaces are solid and durable, with honest materiality and rich textural contrasts. The use of masonry for the boundary walls is axiomatic to expressing solidity of edge, a spring-point surface from which the roof planes leap, like the rocky surface of the back of the cave. With horizontal banding referencing the timelessness of laid-down sedimentary deposits, the polished lustre of the blocks pleases all senses.